Idegran

Idegran är en inhemsk växt och är mycket populär som en häckväxt. Yew är mycket underhållsvänlig, vintergröna och du kan plantera stora sorter och storlekar. Idegran används ofta som ersättning för buxbom och är också lämplig för formbeskärning. Idegran växer mycket långsamt, men den blir också mycket gammal.

Det är därför Taxus också är en stor investering i framtiden. Eftersom Taxus växer långsamt kräver det också lite underhåll. Du kan enkelt plantera Taxus själv. Idegran växer på alla platser och kräver inte mycket vård när den planteras ordentligt. Man bör dock vara försiktig med små barn och djur.

Den bästa tiden att plantera idegran är på hösten. Marken bör inte frysas ännu, så det är viktigt att plantera innan den första frosten. På hösten och vintern regnar det mer, vilket är bättre för att rota växten. Om du vill plantera en barlindhäck är det bäst att gräva en dike (för behållare och rotkula växter) eller hål för växter med kala rötter.

Idegran som häck

Idegranen är en mycket omtyckt och välkänd växt, som åtnjuter många av de egenskaper som en bra häckväxt skall ha: den är städsegrön, lättskött, och har inget emot mer omfattande beskärning. Idegranen ger dig en ogenomtränglig och mycket imponerande häck som passar perfekt till din trädgård.

Förutom att idegranen är en utmärkt häckväxt för anläggandet av häckar är den även inhemsk i Sverige — och det är det inte många häckväxter som är. Genom att välja idegran gör du en insats för miljön — idegran förekom i stor utsträckning i förkristen tid, men är relativt sällsynt nuförtiden. Idegranen användes tidigare för alla tänkbara ändamål. Ett exempel på detta är att de bästa bågarna tillverkades av idegran.

Notera dock att idegranen är en mycket giftig häckväxt både för människor och djur. Denna vackra växt kan till och med vara vara dödlig. Giftet är starkt nog att döda en häst, och det är verkligen något att ta på allvar — se till att barn inte får tag i bären på idegranen och håll boskap och sällskapsdjur borta från häcken. Giftet gör att växten är bra på att försvara sig, så på ett sätt kan denna nackdel även anses vara en fördel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I trädgården

Dessa är praktiska buskar i trädgården som ger skydd

Vill du ha mer skydd i trädgården, utan att placera ett trä- eller metallstaket? Buskar är en idealisk lösning! Men då är det naturligtvis användbart att veta vilka buskar du kan välja, i djungeln av möjligheter. Vi delar våra tips! buxbomhäck Det kanske mest kända exemplet är buxbomhäcken: en buske som vi förmodligen alla känner […]

Read More
I trädgården

Plantera ett träd i trädgården: 5 x du bör vara uppmärksam på detta

  Det ser vackert ut: en trädgård med träd. Oavsett om det bara är ett eller ett stort antal: träd gör verkligen din trädgård komplett. Men självklart finns det några saker att tänka på när du ska plantera ett träd i din trädgård. Hur gör du det smart? Upptäck våra tips! Rätt tid att plantera […]

Read More
I trädgården

Mysig middag i trädgården: tips och inspiration

  Så snart solen kommer fram blir vi glada över att gå ut och äta middag och sitta på terrassen hela kvällen. Tyvärr är detta inte möjligt i denna svåra tid med coronaviruset. Försök att få ut det mesta av det genom att anordna en mysig middag hemma. Gör det till en liten fest med […]

Read More