Plantera ett träd i trädgården: 5 x du bör vara uppmärksam på detta

 

Det ser vackert ut: en trädgård med träd. Oavsett om det bara är ett eller ett stort antal: träd gör verkligen din trädgård komplett. Men självklart finns det några saker att tänka på när du ska plantera ett träd i din trädgård. Hur gör du det smart? Upptäck våra tips!

Rätt tid att plantera ett träd
När ska man plantera träd? Att välja rätt period är viktigt. Det finns en god chans att du omedelbart tänker på våren, men det är inte helt sant. Det är bättre att plantera ett träd tidigare: helst någonstans mellan december och mars. Senast i slutet av mars är ett alternativ – men faktiskt är du redan lite sen. Anledningen? Trädet börjar växa och stärka så snart våren känns. Det är därför det är bättre att stå ut så tidigt som möjligt, vilket gynnar tillväxten. Så vänta inte för länge med att plantera träd i trädgården! Och var inte rädd för att göra detta i kalla temperaturer och vått väder – trädet klarar det bra. Det är uttorkning under de varma månaderna som kan döda trädet. Det är därför det är bra att plantera på vintern.

Plantera ett träd i trädgården: du bör vara uppmärksam på detta
Planterar ett bra planteringshål för träd
Det är viktigt att inte hålla planteringshålet där du placerar trädet för litet. Ett träd behöver plats! Om detta hål inte är tillräckligt stort kommer trädets rötter inte att spridas ordentligt och de kommer att dö. Det är också smart att lossa jorden vid planteringshålet, så att rötterna kommer igenom bra.

Berika jorden
Planteringshålet för ditt träd ska inte bara vara tillräckligt stort, det är också viktigt att ge berikning. Se till exempel till att du har tillräckligt med kompost och se till att jorden är tillräckligt våt. Men se upp: för våt jord är inte heller bra.

Plantera träd i din egen trädgård: användbara tips
Plantera träd: inte för djupt
När du planterar ett träd är det viktigt att se till att trädet inte placeras för djupt. De övre rötterna på trädet ska gå precis under marken – det är tillräckligt djupt. Om du planterar trädet för djupt hamnar det i grundvattnet. Den miljön är för fuktig för trädet och gör att trädet dör långsamt.

Plantera en trädstång nära ett träd
Det kan ibland vara klokt att placera en trädstång nära trädet för att ge förstärkning under den första perioden. Detta är en smart idé, särskilt om trädet inte är så stort än eller om det är på ett blåsigt ställe. På så sätt är du mer säker på att trädet inte kan lutas eller ens blåsa över. Det är naturligtvis inte meningen! För att säkerställa att du inte skadar grenarna är det viktigt att stolparna ska förbli strax under taket när du planterar ett träd i trädgården.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

I trädgården

Dessa är praktiska buskar i trädgården som ger skydd

Vill du ha mer skydd i trädgården, utan att placera ett trä- eller metallstaket? Buskar är en idealisk lösning! Men då är det naturligtvis användbart att veta vilka buskar du kan välja, i djungeln av möjligheter. Vi delar våra tips! buxbomhäck Det kanske mest kända exemplet är buxbomhäcken: en buske som vi förmodligen alla känner […]

Read More
I trädgården

Idegran

Idegran är en inhemsk växt och är mycket populär som en häckväxt. Yew är mycket underhållsvänlig, vintergröna och du kan plantera stora sorter och storlekar. Idegran används ofta som ersättning för buxbom och är också lämplig för formbeskärning. Idegran växer mycket långsamt, men den blir också mycket gammal. Det är därför Taxus också är en […]

Read More
I trädgården

Mysig middag i trädgården: tips och inspiration

  Så snart solen kommer fram blir vi glada över att gå ut och äta middag och sitta på terrassen hela kvällen. Tyvärr är detta inte möjligt i denna svåra tid med coronaviruset. Försök att få ut det mesta av det genom att anordna en mysig middag hemma. Gör det till en liten fest med […]

Read More